2014. december 4., csütörtök

Első fokon bukott az NFA a gazdákat fenyegető perében

Első fokon bukott az NFA a gazdákat fenyegető perében
ám egy "dodonai" bírói döntéssel, melyben mégis a közember fizessen - ha nem is annyit, amennyivel az NFA fenyegette, de nem is keveset (?!).

Fotó: NOL
A kajászói gazda fellebbez, mert a bíróság azzal érvelt, hogy ő azzal igazolta volna részben a birtokháborítási és károkozási szándékát, hogy nem fogadta el a tanúként beidézett bérlő(jelölte)k által felkínált - köztudottan - törvénytelen felajánlást, hogy a vetésüket titkon tovább művelve fogadják el, hogy nem kajászóiak művelik a kajászói földterületeket - ráadásul továbbra is törvénytelenül.

Azaz a dodonai döntést hozó bírónő arra kívánná rávenni a helyi gazdákat inkább, hogy ők is dodonai (törvényesen törvénytelen) döntést hozzanak legközelebb: legyenek szabálytalanok és törvénytelenek inkább, minthogy a törvényesség helyreállítását követelve jótékonykodjanak, szántsanak és vessenek! Legyenek haszonlesők, morzsaszedők, mert ha nem, akkor lehet, hogy ők fizetnek!

További részletek érdekében idézzük a helyszínen részt vevő sajtó képviselőinek beszámolóit a tárgyalásról és az ítéletről: 

Fizetnie kell a kisemmizett gazdának
Rab László, NOL, 2014.12.04.


A döntéssel Böcsödi Gergely nem volt elégedett, azt hangoztatta, hogy az NFA nem tudta bizonyítani részéről a fenyegető magatartást, a per voltaképp egy bosszúhadjárat része, amelyet a törvénytelenségek nyilvánosságra hozatala miatt kezdeményeztek. – Az NFA azt bizonyította – mondta Böcsödi –, hogy a helyi gazdákkal nem akar együttműködni. Csak a vetés után jelentette be, hogy megosztotta a területet, a birtokvédelmi eljárásról senkit nem tájékoztatott. Fellépésünk hatására kezdték kozmetikázni a szerződést, és azzal, hogy most újra pályáztatnak a plusz földekre, elismerték, hogy törvénytelenséget követtek el 2012-ben. Nem fizetek, természetesen fellebbezek. Az NFA nekem tartozik kártérítéssel, mert nekem köszönheti, hogy a kérdéses területen helyreállhat a törvényesség. Amennyiben köztisztviselők ennyi törvénytelenséget követhetnek el ebben az országban, és még a saját túlzásaikat is másokra hárítják, azokra, akik munkával hívják fel a figyelmet erre, akkor ki lesz az, aki komolyan veszi, hogy a törvénytelenség ellen szót emelni állampolgári kötelessége? Azért fizessek, mert nyilvánosságra mertem hozni mindezt? Óriási az eszmei és az anyagi károm

A bíróság azt is vizsgálta, hogy az önkényesen szántó és vető gazda azt akarta-e kikényszeríteni, hogy az NFA végül vele kössön szerződést. Ez azonban eléggé életszerűtlen, mert a kajászói, kigolyózott hat pályázóval a kezdetektől perben, haragban áll az állam. A helyi földbérlet-pályázatokon nem nyert helyi gazda, mindent a húsz kilométernél távolabb lakó, földművelésügyi minisztériumi kapcsolatokkal rendelkező pályázó és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségei kaptak meg. A kajászói vesztesek a pályázatok kihirdetése után látványos földfoglaló akciókba kezdtek, ennek volt része a tavaly tavaszi „engedetlenségi” vetés is. 

Reviczky Zsolt / Népszabadság
A bíróság a helyi gazdák tüntetéseit és az NFA elleni fellépéseit végül sima birtoksérelemként értékelte. Nem vizsgálta, és a jelek szerint senki sem óhajtja vizsgálni, mi van akkor, ha maga az állam követ el hibát a pályáztatás során. A kajászói földek utólagos megosztásáról nem tájékoztatták a helyieket (a bíróság szerint erre nem is volt szükség), ellenben feljelentést tettek a gazdatanács tagjai ellen bűnszövetségben elkövetett zsarolás miatt, ám sem a rendőrség, sem az ügyészség nem állapított meg bűncselekményt. A helyiek és Böcsödi Gergely véleménye, hogy az NFA a gazdák ellen használja a jogot, és nem kell felelnie elhibázott döntéseiért.
– Nem tőlünk kellene félteni az állam földjét - mondta az ítélethirdetés után a perbe vont gazda, és hozzátette –, mi csak meg szerettünk volna élni belőle. Ehelyett itt kötünk ki a bíróságon, a vádlottak padján.

Hozzászólás
(15 perce)
Bátor és okos ember, függetlenül attól, hogy sikerül-e itt győznie. Ő a nyertes, még ha nem is megy vele sokra. Remélem, treníroznak már a nyomozók a maffia feltárására, Mészáros elszegényítésére !

A Fejér Szövetség sajtószolgálatának közleménye alapján a
Gazdatanácsok Szövetsége Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése